2024. júl 01.

#74 Mátrafüred, Benevár romjai

írta: Szicsoo
#74 Mátrafüred, Benevár romjai

Late today when it becomes tomorrow
I will leave and go away
Goodbye, Goodbye, Goodbye, Goodbye
Goodbye, goodbye, My love, goodbye

Egy újabb biztonsági öveket kioldós szabadesés, avagy kisebb kihagyást (meg)követően ismét egy várromot ostromlunk Bogyókámmal. A harci kedv ugyan kíméletes fordulatszámú, de azért csak bevesszük Benevár romjait becsülettel, sőt kényelmes tempóban a Bene-patak mentén a Máriácska kegyhelyig is eljutunk. Mindezt Mátrafüred varázslatos vonzáskörzetében, ahogyan azt egy bájos júniusi hétköznap illik is megtenni.

Szóval ennek a legújabb kitekintésünknek a kompenzációs jellegét az adja, hogy Bogyó pár nap múlva már idegenben játszik. A DobDog kutyás napközi egyik kedves kutyacsősze, Zsófi fog majd rá felvigyázni, amíg nekünk egy fesztiválon nélkülöznünk kell az ő bűbájos karakterét. Persze a történet nem minden előzmény nélküli, alapos szoktatás, több órás napköziztetés előzi meg, mielőtt ténylegesen el merem engedni a kisasszony praclijait. Így aztán az elválást megelőző szakaszhoz érve meg is ígérek magunknak valami kellemes közös elvonulást. Ezúttal csak így kettecskén. Ehhez először Gyöngyösig vonatozunk el ahonnan előzetes becsléseim szerint pár perc után vígan csatlakozhatnánk is a kisvasútra, ám terveink holmi túlfoglalás miatt gellert kapnak. Még egy rapid újra-tervezéshez is kell az idő, de az eljutáshoz kiváló beugró játékosnak bizonyul egy távolsági busz. Szerencsére a buszállomás sem vettette el a sulykot távolságban (társaságunk nem lesz messzemenően elfáradt), és az indulási idő is parádésan közeli. Így 11 óra körül már Mátrafüred vendégszeretetét élvezhetjük. 

A buszmegállóval szemközti büfésor szirénhangját nem hagyhatjuk figyelmen kívül, egy jó csapolt sör társaságában kezdjük meg a kirándulási terv végső fazonírozását. Az első célpontunknak a több mint száz éves Kozmáry-kőkilátót jelöljük meg, és ehhez nem is kell igazán sokat tepernünk. A látvány meg egyenesen lehengerlő, úgyhogy rekkenő hőség ide vagy oda, semmi zokszó nem hagyja el ajkainkat. A szemeink egyelőre jól laktak, irány hát vissza a kezdőállomásra, majd a Bene-patak mentén kissé rá is kanyarodhatunk a vadregényesebb tájékra. Lelkes másodhegedűsöm, Bogyó hamarosan meg is mártózik a hűvösen sodró habokban, majd ráérezve az ízére számolatlan ismétli még a nap folyamán. Előbb a Máriácska kegyhelyet használjuk, mint vonalvezetőt, hiszen annak vonalában helyezkednek el Benevár romjai. Spekulációnk helyesnek bizonyul. Bogyó csak azt bánja, hogy a patak áldásos sodrásáról egy darabig majd le kell mondania. A tatárjárás után épített vár csupán a 15.század végéig állott eredeti pompájában, majd az évszázadok során csak egyre rongyolódott. A 80-as években aztán a régészek megerősítették a kiásott falakat, és a hajdani várkút helyén egy kútházat ácsoltak fából. Jelenleg ezek figyelhetők meg a romokat körbevevő várárokkal együtt a területen. Turistákba alig-alig ütközünk, zeneszó mellett itt verünk darab ideig tanyát, hogy Bogyó úrhölgy kellőképp kijátszhassa magát és az etetés egy része is lebonyolódjék. Bogyónak különösen jól áll ez a várrom, így a fotószkodásról sem felejtkezünk el. A fokozatosan felzárkózó éhségérzet aztán csak rábír a buli zárására, és visszacsatlakozva a patakmenti túraútvonalra visszafoglaljuk Mátrafüredet. A Benevár étterem és egy kiváló rántott ponty csábításának engedünk, és ez most nagyon betalál a jó korsó csapolt sör mellé. Így szinte már pillegve várjuk ki sorunkat a közeli kisvasúti megállónál, ahol időközben csak megindult a közlekedés, így Bogyó csodálkozó szemekkel és kissé értetlenül nyugtázhatja az ablakból sebesen elvonuló táj elemeit. Röpke idő után újra Gyöngyösön találjuk magunkat, de további bóklászást már mellőzve újra vontra és irányba rakjuk  magunkat, azzal a gondolattal, hogy így talán Bogyókám erre fog emlékezni, amikor két nap múlva egy teljes hétvégére lepasszolom újdonsült pesztonkájának és barátosnőjének.

1718997996687.jpg 02_13.jpg 03_13.jpg
04_14.jpg 05_14.jpg 06_14.jpg
08_14.jpg 08jo_1.jpg 09_15.jpg
10_12.jpg 11_14.jpg 12_14.jpg
13_12.jpg 14_12.jpg 15_12.jpg
16_10.jpg 17_10.jpg 18_10.jpg
19_10.jpg 20_10.jpg 21_9.jpg
22_9.jpg 23_9.jpg 24_9.jpg
25_9.jpg 26_9.jpg 27_9.jpg
28_9.jpg 29_8.jpg 30_8.jpg
31_6.jpg 32_6.jpg 33_6.jpg
34_6.jpg 35_6.jpg 36_6.jpg
37_5.jpg 38_5.jpg 39_6.jpg

 

pano_10.jpg

Szólj hozzá

Mátra Gyöngyös Kilátó Panoráma Kisvasút Mátrafüred Vártúra Benevár Bene-patak