2021. máj 24.

Ebvezető-bevezető

írta: Szicsoo
Ebvezető-bevezető

Bogyós trip. Ez lett a most útjára indított blogom címe. Bogyó (alias húsz kiló súlyfeleslegem, vagy halmazati büntetésem), ez a félig Border Collie, tehát kilóméter-hiányos, fáradhatatlan és új élményekre, játékra folyton szomjas, de végtelenül jámbor kutyus lesz a társam az út során.

A Bogyós trip blog alapvetően szubjektív élménybeszámoló, egyrészt, hogy segítsen az élmények regisztrálásában, a visszaemlékezésben és rendszerezésben. Egyfajta önismereti utazás is. Ahogy Weöres Sanyi bácsi fogalmazta meg: „Önmagad beutazása: a mindenség beutazása.” Mondhatni belül tágasabb. Mindeközben titkon keressük az ország legkutyabarátabb helyszíneit, legkutyakompatibilisabb élményeit is. Sőt rábír arra, hogy több kirándulást abszolváljunk, kicsit túllépjünk a megszokott kereteken. És hát mivel lehetne tökéletesebb az élmény, mint egy mindenre nyitott négylábú szűrővel? Valami motozási szándék az egyéni tapasztalatok és az informatív leírás között; akárcsak a témájában, a jellegében is útkereső jelleggel.

Több szempontot is előveszünk a túráink alkalmával, amelyeket (a blog kezdeti szakaszában) a Bogyó buksijával 5 pontos skálán értékelek, értelemszerűen az egy Bogyó fej éri a legkevesebb pontot, míg az 5 Bogyó fej testesíti meg az adott kategória élbolyát.

A kategóriák, ím:

Seggfejométer (nem hivatalos SI mértékegysége a seggfej/időintervallum) – Szerény és még kiforratlan statisztikai mérőszám a kutyával való együtt-létezésem, mozgásom miatti indokolatlanul magaslóról indított, méltatlan, fölényeskedő, igazságtalan beszólások, sértések, hangnemek, attitűdök mérésére. Hisz mit kezdjen az ember a négy lábbal kiterjesztett önérzetén csorbát ejteni igyekvő, jóllehet inkább belső frusztráció diktálta és némi ostobasággal agyonfűszerezett szűklátókörűség garmadájával. „Akkor nemesb-e a lélek, ha tűri..?” Akkor inkább az aranyközép, és annak is a kifinomulódó kellékei, laprakész, csattanós válaszok a korlátolt megnyilvánulásokkal szemben. Bár ezek a riposztok inkább IKEÁS bútorszereléshez hasonlatosak: vagy a felénél otthagyod a projektet, vagy a végén valahogy néhány csavar, tipli, alkatrész mindig megmarad, vagyishogy mit is, milyen csattanósat, vagy megsemmisítő erejűt kellett volna mondani igazából. Főleg ha elegánsan akarja megoldani az ember, a kölcsönös tisztelet és az alkalmazkodás hagyományosan örökérvényűnek vélt jellegéből fakadóan. Ganésa, Kezdetek és Akadályok Ura, segítsd a munkám, ami nem kevés, próbálom számolni őket, de hát olyan sokan vannak és ráadásul mozognak.

Ár-érték arány – A kirándulás körülményeinek pénztárcával való összevetése. Ilyenek a szállás, belépők, étkezések, sörözők, éttermek, az esetleg a kutya miatti lehúzási kísérletek lajstroma.

Kutyabarátiság – A seggfejométer reciproka, tulajdonképp a kutyabarát megnyilvánulások mustrája. Mert igenis vannak hisztéria mentes övezetek, azonnal otthonos közegek, emberi megnyilatkozások, és közeledések, mégha olykor korlátozások is, de azok is emberhez és kutyához méltó hangnemben. Ilyenek a kutyabarát helyek, mennyire lehet nyugodt szívvel elengednem Bogyót az ő természetes mozgás- és felfedezési igényéhez méltán. Gyerekek fölösleges traumatizálása helyett, odaengedés, ismerkedés, beszélgetés, közös pontok megtalálása, az ellentétek helyett. Nem várt gesztusok, kedvességek, és lenyűgöződések (víz adás az étteremben a kutyának, érdeklődő beszélgetések, és a Bogyó által bezsebelt dícséretek sora, stb. remélem hosszú-hosszú sorban).

UI: Aztán, ahogy a kirándulásaink során a seggfejométer egyre inkább érzékelhetetlen tartományban ragadt, úgy mindezek jelzésére egyre inkább nem teszek külön erőfeszítést. Ilyen esetekben csupán örvendezve csücsülünk fel a kutyabarátiság hintalovára. 

 

 Gárdonyi Szilárd 

valamikor időámításunk után

Kutyabarát helyek, kutyabarát szállások Magyarországon, kirándulások kutyával, vártúrák kutyával

Szólj hozzá