2024. máj 31.

#73/b Kassa - Második megmerítkőzésünk a tutiban

írta: Szicsoo
#73/b Kassa - Második megmerítkőzésünk a tutiban

Chains, my baby's got me locked up in chains
And they ain't the kind that you can see
Whoa, oh, these chains of love got a hold on me, yeah

Csak dukál a repeta ebből a magával ragadó városból, nyomakodunk is tovább, ha már egy ilyen kellemeset aludtunk. Az egy kulturális füst alatt letudható Miklós-börtön és Rákóczi Ferenc emlékház (rodostói ház 2.0) egy jó órás kaland, és maradandó élmény is ez a szemmel láthatóan masszív emlékápolás, na meg a közvetlen és kimerítő tárlatvezetés. A valamikori hírhedt hóhér után elnevezett böri ’régi bútordarab’ a városban, a 15.század első felében épült. Jelenleg a valamikori hóhér élet-(halál- ) körülményeit, valamint a mesterségeket bemutató helytörténeti kiállításként funkcionál. A Hóhérbástya udvarában kapott helyet a szabadságharc vezetőjének mindennapjait bemutató rodostói ház másolat, ami szintén különleges élmény. A számomra egyik legkedvesebb magyar írónk, a Kassához szervesen kapcsolódó Márai Sándor emlékházát iktatjuk még be némi helyénvaló pihenő után, a délutánt pedig a város ünnepi hetének jegyében zajló utcai koncertek fogyasztásával spékeljük tovább.

A második felvonás nyitánya ez a ’tapsos belépős’ reggelizőhely, ami épp itt van a szomszédosban. Ez a teljes körű ízlelőbimbó-megdolgozásra hivatott kedves kis kutyabarát zug Noi találása, és ez az alapozás máris hatalmas kedvet dagaszt bármi továbbihoz. Lesz is szükség az energiára. Egy ennyire b(ens)őséges reggelit csakis egy full extrás veterán autókiállítás fokozhat. Belebotlani, és igazodni ehhez a minket megtalált véletlenhez. Fotózkodás az oldtimerek nyomvonalán, majd Bogyó ismételt igazolt távozása mellett már a Rákóczi emlékhelyhez tesszük át telephelyünket. Az obligát „Where are you from?” taktusra érkező válaszunk azzal a lendülettel fel  is oldja a nyelvi korlátokat; kiderül a tárlatvezető hölgy is magyar, így aztán rögvest könnyebb lesz felszívni az információkat a helytörténeti jelentőségű múzeumban. Az alapos elidőzést követően megszakítjuk adásunkat egy sörre. A Márai Sándor gyermekkori házában 2019-ben kialakított emlékkiállításhoz ezt követően vonulunk át, de az egyelőre foglalt, legalábbis a termet benépesítő gyerekseregletnek tartott előadás megtorpanásra késztet. Visszavonulót fújunk hát, de csak egy rövid kitérőre. Némi töltekezés után visszatérünk a tett helyszínére, ahol újfent kedves magyar nyelvű fogadtatásban van részünk, és egy okostelefonos applikáció segítségével teremről teremre kapjuk meg az az írózseni adott életszakaszára vonatkozó információkat. A kassai vonatkozás már az első szobában a 'lábunk előtt hever', hisz a szőnyeg a város XX. század eleji térképét mutatja, majd lépésről lépésre újabb adalékokat kapunk a gyermek- és ifjúkorból, életpályája egészéről személyes tárgyain és audióvizuális élményeken keresztül.

A következő tétel a menüsorban újra a közeli zöld, a Mestský park, ahol immár fittyet hányunk a pórázra is. Bogyó nem egy egy trükkös póni, valamennyi játéka előkerül és röpül, perdül, surran, pattan ameddig a szem ellát a nagyra nőt gazos-pitypangos közegben. Bogyó innentől kezdve újra lelkes követőnk, pontosabban szánhúzó kutyánk, aki csak elvétve húzza be a kéziféket szerteágazó csatangolásaink közben. Kései ebédre a már tegnap megismert hangulatos étterembe térünk be (Staromestská Piváreň), hogy újra adózzunk a szlovák gasztronómia oltárán. Noival rájövünk, hogy minden ételből elég egyet kirendelni két eszcájggal, különben képesek és még kifognak rajtunk ezek a laktatós fogások. A pazar káposztaleves (Kapustnica) után knédlit eszünk székelykáposztára emlékeztető másodikkal. Mindezt Bogyó felvigyázó szemei tükrében, és újabb remek sörök kíséretében. Némi vásárlást és újabb remek kézműves sörök felfedezését (Gólem söröző) követően az utolsó esténk kottáját az a szerencsés véletlen írja, hogy javában tart a város ünnepi hete és épp utcai koncertek sorozata következik.

Miután Bogyót a lelki nyugalmát könnyedén megzavaró tapsorkánok kivédése miatt letesszük a szállásunkon, szép egymásutánban adjuk át magunkat a hallótávolságra eső előadásoknak, szlalomozva a műfajok, stílusok között is. Ezzel az andalgással ringatjuk el magunkat egész a pillanatig, amikorra lábaink szinte egyszerre fáradnak el. Az újabb bőséges reggelit követően még megadjuk Bogyónak a lehetőséget, hogy a vonat indulás előtt lefáradhasson kissé a parkban, majd óvatos tempóban megközelítjük a vasútállomást, hogy pár órás egyenes vonalú egyenletes mozgást követően (azért a közvetlen a végcél előtti mozdony-lerobbanással kissé tovább is feszítve a húrokat) újra visszazökkenjünk kiszakadásunkból az otthoni valóságunkba.

001_5.jpg 002_10.jpg 003_10.jpg
04_13.jpg 05_13.jpg 06_13.jpg
07_13.jpg 08_13.jpg 09_14.jpg
10_11.jpg 11_13.jpg 12_13.jpg
13_11.jpg 14_11.jpg 15_11.jpg
16_9.jpg 17_9.jpg 18_9.jpg
19_9.jpg 20_9.jpg 21_8.jpg
23_8.jpg 22_8.jpg 24_8.jpg
25_8.jpg 26_8.jpg 27_8.jpg
28_8.jpg 29_7.jpg 30_7.jpg
31_5.jpg 32_5.jpg 33_5.jpg
34_5.jpg 35_5.jpg 36_5.jpg
37_4.jpg 38_4.jpg 39_5.jpg
40_3.jpg 41_3.jpg 42_3.jpg
43_2.jpg 44_2.jpg 45_1.jpg
46_2.jpg 47_2.jpg 48_2.jpg

 

Szólj hozzá

fesztivál múzeum baráti Külföld Kassa