2023. máj 16.

#57 Komáromi erődrendszer - Monostori erőd

írta: Szicsoo
#57 Komáromi erődrendszer - Monostori erőd

Well, I can find my way, I know my left from right
Because we never close, I'm open day and night
I know my way around,I walk towards the light

Ezúttal hirtelen felindulásból elkövetett félnapos vártúrába bocsátkozunk meglesve a már régóta repertoárra kérezkedő Komáromi erődrendszert. Bogyó szerint a kazamaták igazi zamatát leginkább annak 'film noir' jellege adja, ez a megkapóan gazdag fény-árnyék vetekedés. Hozzá ott van megannyi elkallódás lehetősége, és persze alsó hangon ugyanannyi boldog újra egymásra találásé is. A jegyzőkönyvek szerint Közép-Európa legnagyobb újkori - 1850 és 1871 között épült - erődjét egy vasárnapi délelőtt látogatjuk meg. Egyből látszik, hogy egy valódi nagy kutyával van dolgunk, anno akár 8000 katona is elfért benne. Most viszont csak pár tucat turistával közösen bolyongjuk el az időt. Az élmény pazar, nagy színpadot érdemelne.

Az időjárás enyhén szólva még rapszodikus, de érezni azért a helyénvaló igyekezetét is. Bogyó nevében persze nem nyilatkozhatom, de nálam a széldzseki hol épp, hogy megfér rajtam, míg másszor egyértelműen a hátizsák mélyére kéredzkedik. Könnyedén Komáromba keveredhet bárki alliterációt kedvelő ember (valamint annak legjobb barátja), pláne ha időben neki is durálja magát a Déliből, majd a megfelelő helyen kászálódik le a vonatról. Ezzel a másfél órás eljárással élünk magunk is. Leszállást követően világszám kiskutyámmal egy felüljárón keresztül lépünk be Komárom májusi valóságába. Alig negyedóra és már a következő órák díszletei között találjuk magunkat. Elsőre akár simán be is osonhattunk volna az erődrendszer bugyraiba, ha fel nem fedezzük a teraszhoz tartozó büfét, amelyik egyben a jegypénztár is. Így aztán megváltjuk a jegyünket, és egy kávé is lecsúszik miközben alapos eligazításban részesít minket a kedves mindenes csaj. A javasolt útvonalra állunk rá.

indexkep.jpg 002_4.jpg 006_4.jpg
004_4.jpg 008_1.jpg 007_1.jpg
009_2.jpg 011_1.jpg 010_1.jpg
012_1.jpg 013_1.jpg

 Bogyó, ez az én kis kiterjesztett valóságom innentől kezdve szabad lábon védekezhet, töri is az utat szépen előre. Vissza-visszanéz, hogyha elakadoznék, szájában meg az aktuális kedvenc játéka fityeg. Teremről-teremre, félhomályban vonulnak csapataink, elvétve találkozni csak társ-turistákkal. Akkor viszont nagy a riadalom a kutya feltünésekor. Csak fokozza a hangulatot a sötét pincehelyiségekben, ahol hűvös mellé alapos szénaszag is párosul. Szintén csak elvétve találkozunk kiállítótermekkel, ahol a korábbi funkciókat is érzékeltették. A haditechnikai parkként megjelölt résznél táborozunk le, etetésre, játszásra. Gyermeki lelkesültség tolakodik elő belőlem, engedek is a kísértésnek, és mindegyik harcászati járműre fel kell másznom, és nyomkodnom a kiszuperált gépmonstrum belsejében fellelhető valamennyi gombot, kallantyút, kapcsolót és potmétert. Rögvest flowba kerülünk, nem vitás. Én az újra előrajzolódott gyermekkor révén, míg Bogyó a hamarosan szárnyra kelő játékok bűvöletében.

A történetünk innen tovább gyűrűzik a belváros és a hazaút felé, de előbb még megállunk egy pazar gyros-tálra és egy színben hozzá illő jó pofa sörre. A Bár-Ka Kávézó és Pizzázó full kutyabarát opció útban a vasútállomás felé, nálunk megkapja az 5-ből 5 kutyamancsot rá. A vonat indulásig a kalóriákat még kicsit a Duna partjánál érdemes égetni.

 

Szólj hozzá

múzeum családias baráti Duna Komárom Vártúra Félnapos túra