2023. júl 19.

#60 Dunakeszi kutyás strand

írta: Szicsoo
#60 Dunakeszi kutyás strand

...He got early warningHe got muddy water...

Persze, hogy a forrongó nyár velünk se bánik kesztyűs kézzel és buzgó bagázsunkat szépen pöcköli is ki (iszkiri) egy értelmezhető közelségben lévő kutyás strandra. A hely nívójára vonatkozólag több forrásból is megerősítést nyerve egy nem túl korai vonattal a Nyugatiból Dunakesziig visz az utunk, ahol szívem társulatának örökös tagja, Bogyó önfeledten bonyolódhat társas érintkezésekbe más kutyákkal miközben időről-időre a hűsítő habok oltalmába is elvonulhatunk.

Szóval Duna. Bogyóval ebben maradunk. Pár órára.

A MÁV egy egész bőségszaruval kínál minket, már ami a Dunakeszi-Gyártelep állomásig történő eljutást illeti. Szinte minden órában kétszer is indul egy-egy célnak megfelelő zónázó járat. Nekünk persze csak egyet kell ezek közül kiválasztanunk, és elcsípnünk, hogy ezt a hőn áhított kutyás strandot végre megközelíthető távolságba cserkésszük. A leszállást követően még egy negyed órás gyaloglás következik a kijelölt vizes kutya-paradicsomig. A gyorsabb célba jutás ígéretének engedve a legvégén némi susnyáson való keresztülvergődéssel emelünk a téteken. A kis tettestársammal azonban már évek óta jól begyakorolt koreográfiával dolgozunk és a csalitos akadálypályán játszi könnyedséggel hatolunk keresztül. Aztán tessék, egyszer csak elénk robban ez a híres-neves kutyastrand. Izmosodik egyre az érzés is belül, hogy itt csak jól elleszünk. Az előzetes várakozásaink szerinti önfeledt hangulat gyorsabban érik meg valósággá, mint azt gondoltam volna. Bogyó bámulatos rutinszerűséggel méri fel a terepet, és helyezi el magát ebben a rögtönzött kutyaközösségben az őt megillető képzeletbeli helyre, de egy pillanat és már csak a Duna irányába hajítandó játékai kötik le a teljes figyelmét. Előbb azért csak dokkolóra tesszük magunkat egy árnyékosabb szakaszon, egy fatönk (mint később kiderül: kiváló asztal) szomszédságában, miközben szinte ismerősökként üdvözöljük a szintén kutyásokat. De nem csak ebben az otthonos érzésben fürdőzünk meg, hanem most már a szolgálatkész Dunában is.

​Innentől aztán a jól megszokott munkamegosztás szerint folytatódik a nappalos műszakunk. Én mint önjelölt műszakvezető kiadom a feladatokat (eldobom a játékát), míg ez a négykézláb „munka hőse”, ez a bármely tervet túlteljesítő, kiváló dolgozó fáradhatatlanul hozza vissza azokat valami hibátlan eleganciával. Igazi sztáralkat, élvezi az őt csodáló tekinteteket. Teltházas lesz egyre az élmény, és bontakoznak már ki sorjában a játékrablások, némi kormalkodás is a kutyák között, de semmi komoly. Mégis ezekre fogva néha hivatalos szüneteket rendelek el, pláne ahogy betrappol egy alaposabb éhségérzet is. Épp időben. Előzetes kutakodás alapján a legszimpatikusabb a már a szabadstrand részen lévő WaveBox című kajálda, kutyástul vonulunk át, elsőre még csak észre sem véve a "kutyával behajtani tilos" táblát. Ismerve Bogyó viselt dolgait, nem is csodálkozok, hogy nem szerepel a VIP- listán. Nem mintha bárki kifogásolná itt a jelenlétét. A greek-gyros-dog opció bármi teketória nélkül vesz le a lábaimról, no meg a pult mögött viháncoló csaj-koszorú. Egy sör társaságában meg is lesz az ebéd. Az étkezés vonatkozásában a „plusz egy főm” bejelentkezik előkóstolónak, alaposan rájátszva az éhségre. Bár ezzel engem nem etet meg.   

Visszavonuló fújása, kisebb pihenéssel történő kudarcos kísérletezések. Újabb bandázások, és mindegyre megmártózások a folyóban, hogy amennyire lehet a kedélyeket csillapítsuk. Egy idő után újra az egyel jobban felszerelt szabadstrand felé vesszük az irányt, de tőrőlmetszett kutyakomédiába hajlik a történet. Közterületesek pattintanak le minket egy láthatatlan és érthetetlen válaszvonalnál. Diverzáns kis krampuszom értetlen tekintget fel rám, hogy akkor most mi van? Nem sokra megy ezúttal a bájosan bárgyú kutyamosolyával, a STÉG bisztró lövészárkában egy kis gintonik borogatással kúráljuk a megsebzett lelkünket. Egészen addig, amíg a rend éber őrei el nem tűnnek onnan, jelezve tán, hogy itt az idő, hogy ha brahiból is, de végig grasszálhassunk a tilalmas partszakaszon. Hagyom, hogy két fős rendvédelmi hadosztály újra meglásson, sőt adok nekik jó pár méter előnyt azzal, hogy egy sörre is beállok. Vicceskedve érnek be a fizetés pillanatában azzal, hogy meginni már nem lesz idő. Megosztom velük téziseimet a szabadságról, de ők is ki vannak ám képezve, így egy döntetlenben kell kiegyeznünk a végére, hosszabbítás nélkül.

index_14.jpg 02_3.jpg 03_3.jpg
04_3.jpg 05_3.jpg 06_3.jpg
07_3.jpg 08_3.jpg 09_3.jpg
10_2.jpg 11_2.jpg 12_2.jpg
13_2.jpg 14_2.jpg 15_2.jpg
16_2.jpg 17_2.jpg 18_2.jpg
19_2.jpg 20_2.jpg 21_1.jpg

 

Szólj hozzá

családias baráti Duna Dunakeszi Kutyastrand Félnapos túra Viszonyulások